Nezařazené

Drevo je stále v kurze, ale konkuruje mu odolný nerez

Stavby, ktoré v súčasnosti pribúdajú, majú jedného spoločného menovateľa, a tým je používanie moderných materiálov s dlhou životnosťou, nadčasovým dizajnom a minimálnymi nárokmi na ošetrovanie. Variabilnosť, čiže možnosť širokého využitia na najrozličnejšie produkty s ohľadom na rozmery či typy spĺňa napríklad nerez. Dnes je možné stretnúť sa s ním v takmer každej novostavbe.

Unikátne diela architektov

Najčastejšie je nerez využívaný vo forme zábradlia na schodiská alebo balkóny či terasy bytov, domov, v administratívnych, ale vlastne vo všetkých komerčných budovách. Patrí k dominantným prvkom v interiéri, ale aj v exteriéroch, má praktickú funkciu, ale zároveň celý objekt dokáže esteticky zvýrazniť. Výhody sú v nenáročnom ošetrovaní a dlhej životnosti nerezu, pritom je potrebné len z neho odstrániť hrubé nečistoty a prach a špeciálnymi ošetrujúcimi prípravkami preleštiť jeho povrch.

Základný systém nerezového zábradlia Lmmont.sk tvorí nosná konštrukcia zo stĺpikov, ktoré sa kotvia buď do bočnej strany podlahy alebo zhora, umiestňujú sa v určitej vzdialenosti, čím vznikne priestor, a ten je možné vyplniť tiež nerezovými stĺpikmi, ale menšieho priemeru či iného tvaru. Okrem tohto systému je veľmi obľúbená aj kombinácia nerezovej nosnej konštrukcie a výplne zo skla, ktoré musí byť bezpečnostné a k stĺpikom sa uchytáva pomocou úchytov. Projektant je ten, kto rozhodne o tom, aká povrchová úprava skla sa použije, číre, matné, pieskované alebo s nejakou grafickou potlačou, verzií je veľa.

Interiéri sú vďačné priestory na tvorbu dizajnu

Nerez je odolný, no aj tak treba pri jeho výbere prihliadať na priestor, kam ho chceme umiestniť, teda ak plánujeme zábradlie v exteriéri, treba navrhnúť odolnejšiu oceľ, ktorá bude lepšie odolávať poveternostným vplyvom. Od druhu použitej ocele, množstva, typu zábradlia alebo jeho atypického tvaru sa odvíja aj cena samotného zábradlia, ktorú vypracuje rozpočtár pre každú zákazku samostatne.